Go Klub Pardubice

Klub, kde je možné si zahrát Go. Pravidelná setkání - každé úterý od 17,30 hodin v Dobré čajovně :)

Pátek, listopad 30, 2007

jeden slabší, ale pak hned následoval vydatnější týden

Minulý týden jsme se sešli pouze v úterý já a Milan a zahráli jsme si jednu hru s H4, kde černý dovolil bílému příliš velké území, nechal si zabít jeden roh, provést invazi pod san-san, nic velkého bílému nezabil a tak vyhrál bílý asi o 10. Ostatní kluci byli nemocní nebo v práci.
Zato tento týden jsme se činili.
V úterý přišel Milan, Lenička, Luboš i Peta a zahráli jsme:
Lenička + Luboš (b) vs. Milan: b+10, Milan vs. Lenička s H2: b+40, Luboš (b) vs. Peta: b+15, Peta (b) vs. Luboš: b+2,5, Luboš (b) vs. Peta: b+15 (ano, opět působily Petovy očarované kameny a černý neměl v žádné z naších partií sebemenší šanci).
Ve čtvrtek jsme se také sešli a nejdřív Lenička hrála s Honzou. V obou hrách převedl Honza naprosto příšerné začátky, pak sice dotahoval, ale měl to opravdu hodně těžké, v první Lenička vyhrála asi o 20, ve druhé se to Honzovi málem povedlo zvrátit, ale přesto Lenička vyhrála o 1,5 (to bylo jediné vítězství černých kamenů v tomto týdnu). Honza si zaslouží pochvalu za bojovnost a snahu, ale ty začátky, to byla katastrofa, tak mohutné zdi a Honzovy pidiskupinky v rozích, to byla opravdu názorná instruktáž, jak se nemá na začátku hrát. Pak jsme zahráli rengo Lenička +Luboš vs. Honza s H3, bylo to hodně bojovné a zdálo se mi, že vyrovnané a tak mě výsledek závěrečného počítání b+30 překvapil.
L

Pátek, listopad 16, 2007

čtvrteční boje

Tento týden jsme se sešli ve čtvrtek a v hojné sestavě.
První (a skoro domácí) byl v čajovně Milan, pak jsem přišel já a v zápětí i Honza. Nejdřív si zahráli Milan a Honza s H4, kde si toho černý nechal příliš mnoho vzít a tak Milan zvítězil o hodně. Pak jsme vyzkoušeli rengo, abychom nemuseli hrát s handicapy, takže Honza+Luboš (b) vs. Milan (č), kde černý začal na tangen a pro kluky ta hra byla moc divoká, bohužel bílý nedodržel správnou útočnou taktiku a vzdal. Mezitím přišel Peta, tak jsme pak spolu hned začali hrát a nevím přesně, jak dál kluci hráli, ani jak hráli když přišla Lenička.
S Petou jsem tentokrát vsadil na moment překvapení a povedlo se. V první hře jsem vylosoval černé a začal na tangen, což Petu tak vyvedlo z míry, že při boji o třetí roh udělal hodně velkou chybu, ale ještě to nebylo rozhodnuté, pak po chvíli si zase nechal vztí něco docela důležitého a vzdal. Druhou hru začal s černými Peta a byla normálnější, protože jsme začali klasicky v rohách, na průběh si moc nepamatuju, jenom to, že to bylo hodně vyrovnané a nakonec jsem měl štěstí , o pár bodů víc a ještě komi. Jak jsme hráli rychle, tak jsme stihli ještě třetí hru, kde jsem začal s černými opět netradičně na 6x8 a bílý měl opět problémy se s černého útočením vyrovnat, už jsme se blížili ke konci, vypadalo to, že černý má více území a když se mu ještě podařilo zabít jednu z bílých skupi (a byla hodně velká), tak bílý vzdal. Bylo to zajímavé, vyzkoušel jsem nový přístup a docela zafungoval.
Pak jsme se ještě podívali, že ke konci hrála Lenička s bílými kameny s Honzou a černý zajal hodně velký roh a vyhrál o 34. Lenička říkala, že to byla jejich druhá hra a první taky vyhrál Honza o 20. Předtím snad ještě hrál zase Milan s Honzou s H4 a opět vyhrál bílý, ale už to nebylo tak drtivé.

Pátek, listopad 09, 2007

dvakrát handicap

V úterý jsme se sešli Milan a já, ostatní jsou nějak moc pracovně vytíženi – jenom aby je z toho jejich workoholizmu nekleplo.
Milan byl odvážný a chtěl jenom 3 handicapy. První hra byla hodně napínavá, docela vyrovnaná a po různých peripetiích skončila výhrou bílého o 7,5. Ve druhé jsme nechali H3, ale ta se černému vůbec nepovedla, dovolil bílému velké moyo a ještě si nechal zabít velkou skupinku v rohu, takže jsme ani nepočítali. Tentokrát tedy odvážnému štěstí nepřálo.
Ve čtvrtek jsme se ani nesešli, já mám už zase antibiotika, kluci v práci nebo na koncertu a tak jedině Lenička chtěla jít hrát. Snad ta účast bude příště lepší.
Luboš

Pátek, listopad 02, 2007

úterní hraní, tentokrát bez překvapení

Tento týden jsme se sešli jenom v úterý a to ještě po troše nedorozumění až docela pozdě. Honza byl v čajovně dřív, ale já s Petou jsme dorazili až po osmé hodině.
Tradičně jsme s Petou sehráli dvě hry a vrátili se k tradici, že vyhráli bílí. V první hře je měl Peta a ačkoli to zpočátku vypadalo pro černého hodně nadějně, tak v rozhodující chvíli bílý dokázal zajmout kameny v centru, které střihaly jeho skupiny na 3 části a vyhrál o 20 (škoda, kdyby se černému povedlo je zachránit, neměl by bílý šanci, a jeho skupinky by pravděpodobně umíraly). Ve druhé hře to opět s bílými (tentokrát moje) nevypadalo dobře, ale pak černý podlehl vidině svého vedení a pasivně bránil, nechal se moc zatlačit a zredukovat území a bílý vyhrál o 2,5 bodu.
To jsme opravdu rádi, že po extrému z minulého týdne jsme se vrátili k tradičním, vyrovnaným a očekávaným výsledkům (smajlík – neumím, nepoužívám, ale asi takto :-)) ).
Mezitím přišel Milan a zahráli si s Honzou rovnou hru. Milan s bílými kameny poměrně jednoznačně vyhrál.
Taky jsme domlouvali, že bychom mohli vyrazit na turnaj, tak snad to vyjde a za pár týdnů zajedeme do Ostravy.